Prăjitură cu ciocolată şi ulei de măsline

Prajitura cu ciocolata si ulei de masline

Nu-i aşa că e intrigant? Ulei de măsline cu dulce? Cum să meargă? Uleiul de măsline e bun la salată, nu în ciocolată. Dar, cumva, printr-un miracol al marelui univers şi o magie a combinării ingredientelor, merge de minune.

Am început din nou să nu mai mănânc zahăr adăugat în timpul săptămânii, dar pe joi, aşa, mi se face o poftă de mi-aş băga toată faţa în cine ştie ce suc de la supermarket. Şi nu, nu vorbesc de alea proaspăt stoarse, ci de alea rele, cu tone de zahăr şi gust diviiiiiiin. Adică, na, divine mi se par toate când am poftă de dulce. La fel s-au petrecut lucrurile şi ieri şi, după ce am leşinat ca o domnişoară de pension în faţa primei prostii care mi-a ieşit în cale, o combinaţie care, în teorie, era super gustoasă (suc de pepene cu căpşuni), dar care, de fapt, pune papilele pe fugă, am făcut prăjitură cu ulei de măsline după reţeta asta.

Se încălzeşte cuptorul la 180 de grade C.

Se unge cu unt o formă cu fund detaşabil şi se tapetează cu hârtie de copt.

200 grame de ciocolată cu 70% cacao se rup în bucăţi şi se pune într-o crăticioară la bain-marie până când se topeşte. Apoi se adaugă 125 ml de ulei de măsline, în şuvoi continuu, se amestecă  şi se mai pune şi 100 grame zahăr brun. Se amestecă până când zahărul se dizolvă şi se ia de pe foc.

Prajitura cu ulei de masline si ciocolata

Peste această compoziţie se pun 2 linguri de migdale măcinate, un vârf de sare şi 5 gălbenuşuri. Se amestecă bine.

Batem 5 albuşuri cu încă 100 grame de zahăr brun până când îşi dublează volumul. Se amestecă albuşurile cu compoziţia de ciocolată cu mişcări ample.

Se toarnă compoziţia şi se dă la cuptor timp de 40 de minute. După acest timp, se verifică cu scobitura înfiptă în mijlocul prăjiturii.

Se lasă la răcit – se va lăsa şi va dezvolta crăpături – şi se acoperă cu zahăr pudră. Aparent merge perfect cu espresso, dar cu ness cu lapte a fost excelent. Şi cu frişcă. Interiorul prăjiturii este moale și pufos, iar gustul de ulei de măsline nu se simte aproape deloc.

Cheers!

Lasă un răspuns