Plăcintă cu peşte

Înainte să vă prezint plăcinta savuroasă cu peşte care-a constituit prânzul nostru din weekend-ul ce tocmai s-a încheiat, vreau să vă arăt niște minunății. Mai ales vouă, ceaiofilii care călcaţi pragul mansardei mele.

Carters of Suffolk e un magazin care s-a specializat încă din anii ’70 în realizarea de ceainice extravagante din ceramică. Au în portofoliu sute de modele handmade, fiecare dintre ele fiind pus la vânzare în ediţii limitate, de 100 până la 2000 de ceainice în toată lumea. Raritatea, deci, le face încă şi mai căutate.

Cam aşa arată preferatele mele. Nu că e fain?

ceainice

Acum să ne ocupăm şi de plăcintă. E foarte bună, se face repede şi poţi folosi cam orice peşte proaspăt şi congelat îţi place. Mie mi-ar fi plăcut să pun, de exemplu, mai mult somon afumat, dar ştiu acum pentru data viitoare.

Placinta peste

Facem aşa:

Topim 50 de grame de unt într-o tigaie şi adăugăm 2 tije de praz (doar partea albă) tăiate în bucăţele şi 100 ml de whiskey. Lăsăm la foc mic spre mediu cam 10-15 minute, amestecând din când în când. Apoi se ia de pe foc, se adaugă o jumătate de legătură de pătrunjel tocată şi 350 ml de smântână. Se asezonează, după gust, cu sare şi piper proaspăt măcinat. Se lasă puţin la răcit.

Se încălzeşte cuptorul la 200 de grade C. Se taie 1 kg de peşte (eu am folosit cam 600 de grame de file de biban, decongelat cu 12 ore înainte, 250 de grame de somon file şi 125 de grame de somon afumat) în bucăţi mici şi se pune într-o formă de copt. Pe deasupra se toarnă sosul cu praz şi smântână.

Placinta cu peste

Se amestecă 50 de grame de pesmet cu 50 de grame de Cheddar (sau Gruyère) ras şi se presară peste peşte. Tava se dă la cuptor timp de 40 de minute, până ce crusta de pesmet prinde culoare.

Se împrieteneşte repede cu papilele şi merge la fix cu un pahar de vin alb.

Bon app’!

2 Comentarii

Lasă un răspuns