Inspiraţie

Duncan-Grants-Studio-561

Am văzut de curând mini-seria britanică Life in Squares şi la foarte puţin timp după aceea, foarte convenabil, am dat de un articol care mi-a plăcut atât de mult, încât am simţit nevoia să-l împărtăşesc cu voi.

Life in Squares este, în special, despre sora Virginiei Woolf, Vanessa Bell, o pictoriţă rămasă obscură, dar care a adunat în jurul ei o mulţime de scriitori şi pictori, reuniţi toţi într-un grup numit informal The Bloomsbury Group. Am scris mai multe despre grup aici dacă vreţi să ştiţi mai multe despre ei.

Mini-seria reconstituie interioarele de la Charleston, casa Vanessei Bell, care pe mine m-au răvăşit şi mi-au adus aminte de una dintre cele mai faine cărţi pe care le-am citit anul trecut, Novel Interiors.

Este incredibil cum mă fac să visez aceste interioare bucolice, artistice şi, de fapt, cu spumă multă de viaţă şi trăire… Sunt confortabile, sunt tipic englezeşti (ceea ce, mă miră şi mă bucură, în acelaşi timp, să spun, dar îmi place din ce în ce mai mult), sunt pline de şaluri, ceşti de cafea, pânze şi pensule, perne decorative şi covoare cu motive geometrice, hârtie şi instrumente de scris, ferestre mari şi grădini superbe. Îmi mai place şi că, aşa cum se arată în film, dar şi în alte documente, cei doi pictori rezidenţi ai Charleston-ului nu pictau doar tablouri, ci se foloseau de fiece bucăţică de perete din casă, dar şi de mese, scaune sau rafturi de cărţi. Era o bogăţie de culori şi de şabloane, toate mustind de viaţă şi vitalitate care era foarte departe de lumea conservatoare, monocromă şi rigidă a acelor timpuri. Să ai curajul să trăieşti cum îţi doreşti era atunci o dovadă de curaj care te îndepărta de societate, dar care îţi permitea să fii în contact mai mult cu ceea ce erai de fapt şi nu trebuia să te ascunzi în faţa celor care erau ca tine.

Casa e acum muzeu şi cred că e evident că mi-ar plăcea foarte mult să calc şi eu prin locurile unde au trăit aceşti oameni extraordinari. După ce am vizitat expoziţia aceea fantastică dedicată Virginiei Woolf la Londra m-a surprins încă şi mai mult efervescenţa vieţii pe care această femeie a trăit-o, iar odată cu mini-seria Life in Squares mi-am dat seama că şi vieţilor celor mai apropiaţi prieteni ai ei au fost cu adevărat magice şi demne de povestit.

În continuare, imagini din casa din Charleston, cea adevărată, de unde mi-ar plăcea să raportez cât de curând. 🙂

973655-house-23jun15_PaulMassey_b_640x960

973220-house-23jun15_PaulMassey_b_640x960

973472-house-23jun15_PaulMassey_b_640x960

973490-house-23jun15_PaulMassey_b_640x960

973466-house-23jun15_PaulMassey_b_640x960

973482-house-23jun15_PaulMassey_b_640x960

Fotografiile sunt de pe House and garden.

Lasă un răspuns