Satya sau cum să seduci cu mâncare sănătoasă

Satya masa

Ştiam de existenţa restaurantului Satya de mult timp, dar poziţionarea lui mi l-a făcut inaccesibil mai mulţi ani. Nu şi ieri, totuşi, când am decis să ne aventurăm prin apropierea Gării Băneasa pentru o porţie de mâncare vegetariană gustoasă şi celelalte surprize pe care ni le-ar fi rezervat restaurantul.

Prima bucurie: intrarea în restaurant, uşa aceea magnifică, încadrată de două coloane bizantine şi ornamentaţia bogată, dispusă armonios pe toată faţada casei.

Satya restaurant

Înăuntru, restaurantul te întâmpină cu vorbe liniştite şi cred că ceea ce s-a avut în vedere este oferirea unei senzaţii de fluiditate, dată de draperiile vaporoase, tablourile cu mandale, culorile calme şi pastelate, fotoliile moi şi muzica de meditaţie asiatică. Deşi sunt o persoană care e deschisă spre metode alternative şi sunt gata să încerc terapii de tot felul pe pielea mea, nu pot să zic că la Satya am avut vreo clipă senzaţia că chakrele mi se armonizează, că mă calmez sau că intru într-un echilibru miraculos. Iar asta este partea care mi-a plăcut cel mai puţin acolo: culorile, de fapt, m-au agasat cumva, deşi îmi plac, în mod separat, foarte mult, iar cei care ne-au servit păreau fals pătrunşi de spiritul locului, iar asta a fost mai rău decât dacă ar fi fost, pur şi simplu, ei înşişi. La atmosferă şi autenticitate, Satya nu înregistrează puncte. Cred că de-a lungul timpului s-au întâmplat lucruri şi au trecut prin transformări, altfel nu-mi explic diferenţa între ceea ce vezi atunci când intri şi ceea ce experimentezi când stai la masă, adică o stare de confuzie. Muzica e fabuloasă, totuşi.

restaurant Satya

Satya_Interior

Satya_mese

Şi dacă vorbim de lucruri fabuloase, ei bine, şi mâncarea intră tot în categoria asta. Iar dacă vrei ceva excelent preparat, acesta e locul unde trebuie să mergi cel puţin o dată.

Restaurantul Satya este un restaurant cu preparate preponderent vegetariene, vegane şi raw-vegane, cu o mulţime de variante din care să alegi. Fain este că toate sunt în combinaţii din cele mai surprinzătoare şi îmbietoare. Ai acolo tofu şi guacamole, brânză feta şi mai multe feluri de germeni, gazpacho şi napi, risotto şi ciuperci Shimeji. La băuturi, acelaşi mix interesant, cu băuturi afrodisiace, shake-uri proteice, hidromel (sau mied, denumită “licoarea zeilor”, obţinută din fermentarea mierii şi a polenului), bere de ghimbir sau kombucha, de care am tot auzit în ultimul timp.

Ne-a plăcut absolut tot ce-am avut pe masă, de la băuturi până la desertul pe care l-am luat acasă. Am început amândoi cu supă, eu alegând-o pe cea cu napi şi morcovi, iar Luc, pe cea rece, cu avocado, castraveţi şi lime.

Satya_supa avocado Satya_supa napi si morcovi

Oricât de bucuroase au fost papilele mele de întâlnirea cu napii, morcovii şi chimenul, trebuie să recunosc că încă şi mai bună a fost supa de avocado, bine ponderată şi cu un gust perfect. Aici am avut şi un mix de pâine, cu chapati din făină integrală de grâu, chiflă, pâine de mălai şi pâine cu salvie şi ceapă. O bilă imaculat de albă pentru primul fel.

Mix de paine_Satya

Pentru partea a doua a mesei, eu m-am înfruptat din Channa Masala, iar Luc, dintr-un platou de Tofu ginger steak.

Channa Masala e o bucurie de arome, cu năut, roşii, orez, seminţe de dovleac, excelent aromatizat cu ghimbir, chimen, turmeric şi usturoi, săţios şi gustos de la prima şi până la ultima îmbucătură. Aceleaşi epitete se potrivesc şi tofului cu basmati din farfuria lui Luc, o combinaţie minunată de texturi şi gusturi. Desertul pe care l-am luat acasă, tortul de ciocolată raw, cu nucă, vişine, lapte de soia, curmale şi avocado, a fost şi el excelent. Nu l-am fotografiat pentru că a dispărut cum am ajuns acasă.

Satya_channa masala

Satya_tofu ginger steak

La capitolul băuturi, menţionez o premieră pentru mine: kombucha. Denumită şi “miracolul viu”, kombucha este o băutură care are nenumărate beneficii pentru sănătate, revitalizând, detoxifiind şi regenerând organismul. Are la bază un organism de tip ciupercă care fermentează (gustul kombuchei este exact aşa, de ferment), un mix de ceai verde sau negru şi zahăr. Este o băutură cu gust uşor acid, pe care-o bei pentru proprietăţi şi mai puţin pentru gust. Nu ştiu dacă am înţeles bine, dar cred că vă puteţi procura ciuperca respectivă chiar de la Satya.

Mai merită spus că spaţiul de sus, odată ceainărie, este folosit acum pentru evenimente, că preţurile sunt medii spre mari şi că îţi poţi face diferite tipuri de abonamente la restaurant, acesta oferind şi livrare la domiciliu.

Restaurantul Satya se află pe Bulevardul Banu Manta, la nr. 25 (lângă fosta primărie a sectorului 1).

2 Comentarii

Lasă un răspuns