Dieta vedetelor: goji, prepeliţă flambată şi drojdie de bere

Diete de vedete Rebecca Harrington

Prima dată când am ţinut o dietă se întâmpla în facultate. Mă îmbrăcam în negru, mâncam covrigi de la Universitate şi când ajungeam în cămin mă “înfruptam” din felii de pâine cu margarină şi salată de castraveţi cu oţet. Într-o zi, aveam curs în Edgar Quinet la etajul 4; când s-a terminat, am luat-o pe scări în jos (pentru cine nu ştie, scările de la Universitate sunt în spirală). Am ameţit şi-a trebuit să stau un sfert de oră ca să-mi revin. Când am ajuns în cămin, am aruncat margarina şi covrigii, iar oţet n-am mai pus în mâncare de atunci. A doua oară am fost la nutriţionist. Nu spui la cine, persoană importantă. Mi-a dat un regim posac, standard, pe care eu l-am înghiţit ca pe-o găluşcă savuroasă. Am urmat dieta timp de două săptămâni, am pierdut cinci kilograme. După ce am întrerupt-o, am pus la loc… ş a p t e. Mai recent am încercat şi Dukan. M-a ţinut fix o zi pentru că mi-am dat seama că ceva care te face să te rostogoleşti afară din pat, şi nu să te ridici, pur şi simplu, de acolo, nu e bine şi n-o să fie bine niciodată.

În contextul acesta am citit cartea Comand la fel! de Rebecca Harrington. E o lectură amuzantă, de câteva ore, care, practic, o să te facă să te gândeşti de două ori înainte de a încerca vreuna din dietele de acolo. Plus de asta, autoarea o să-ţi devină rapid simpatică, mai precis de la mărturisirea că a ţinut odată o dietă din cauza unor biscuiţi lipicioşi pe care i-a făcut de la zero, iar când se afla în faza de aluat, n-a găsit altceva mai bun cu care să-l întindă decât o sticlă de şampon.

Cartea asta e cea mai bună dovadă de cât de multe boacăne se pot întâmpla în numele jurnalismului culinar. Autoarea ţine 14 diete diferite, recomandate de 14 celebrităţi la fel de distincte şi cu gusturi gastronomice din cele mai bizare. Atunci când pleci de la Gwyneth Paltrow şi termini cu Dolly Parton, n-are cum să fie decât nebunesc, extravagant şi, pe alocuri, de-a dreptul şocant.

Pe parcurs, afli ce mănâncă vedetele ca să se menţină la o greutate acceptată de industriile unde-şi exersează talentele, dar şi felurite “minunăţii” despre vieţile lor personale. De exemplu, poate nu ştiaţi, dar Karl Lagerfeld, creatorul de modă dandy, are o mâţă pe nume Choupette care ştie să folosească un iPad şi care are două guvernante, una pentru zi şi una pentru noapte şi se pare că Greta Garbo alerga dezbrăcată prin curte împreună cu un prieten nutriţionist.

Scrisul este hilar şi ironic şi chiar e amuzant să ţi-o imaginezi pe autoare preluând ciudăţeniile înşiruite în dietele pe care le încearcă (Superdetoxifierea lui Beyoncé înseamnă limonadă cu piper cayenne, lămâi şi sirop de arţar de tip B; terciul de ovăz picant preferat de Cameron Diaz; un truc dietetic recomandat de Dolly Parton este acela de a mesteca mâncarea fără a o înghiţi cu adevărat – asta chiar mi-a adus aminte de un episod din Sex and the City unde un prieten de-al Mirandei tocmai asta făcea cu o friptură catalogată drept excelentă).

Deşi dietele nu mi-au spus nimic, mi-a plăcut stilul degajat al scrisului. Parcă ai vrea să fii unul dintre prietenii Rebeccăi şi să fii chemat la cină ca să guşti dintr-o sinistră prepeliţă flambată, să râzi de bucătăreasă şi-apoi să mergi şi să-ţi comanzi o pizza mare cu blat pufos ca să-ţi treacă gustul odios din papile. Mi-a mai plăcut şi dăruirea ei şi cum încearcă lucruri pe care nu le-a mai făcut niciodată, doar pentru că sunt recomandate de vedetele respective: box şi aquaciclism după modelul dat de Pippa Middleton, baschet ca vedeta celor de la Knicks, Carmelo Anthony, sau ţopăitul cerut de antrenamentul cardio al lui Gwyneth Paltrow.

Ce mi-a rămas? Că o mulţime de vedete pe care te-ai gândi în secret că-s demne de admiraţie au (sau au avut) gusturi extrem de proaste în privinţa mâncării. Apoi, am rămas şi c-o întrebare – a autoarei -, perfect legitimă dacă mă întrebaţi pe mine: “Dacă pastele sunt alimentul cel mai minunat pentru slăbit pe care-l cunoaşte omenirea?” Oh, ce ne-ar mai plăcea tuturor asta, Rebecca!

Din minusuri, aş menţiona, din păcate, traducerea, şi asta pentru că, pe alocuri, îmi dădeam seama de cum suna în engleză toată treaba şi nu cred că ăsta e un lucru prea bun. Îmi dau seama, totuşi, că e dificil să adaptezi stilul oral al autoarei. Apoi, pentru că m-a mirat, am căutat care este relaţia dintre Dolly Parton şi Miley Cyrus. Versiunea în română a acestei cărţi le indică ca bunică şi nepoată, ele fiind, de fapt, naşă şi fină.

Vedetele incluse în carte sunt Gwyneth Paltrow, Elizabeth Taylor, Karl Lagerfeld, Marilyn Monroe, Cameron Diaz, Madonna, Greta Garbo, Victoria Beckham, Beyoncé, Jackie Kennedy, Sophia Loren, Pippa Middleton, Carmelo Anthony şi Dolly Parton.

Cartea a apărut la editura Baroque Books & Arts.

Lasă un răspuns