Ceainăria Annette, pasiune pentru ceai şi design

Annette_detaliu intrare

Annette este una dintre cele mai recente apariţii pe scena ceainăriilor bucureştene. Deschisă la jumătatea anului trecut, ceainăria s-a născut din pasiunea gazdelor pentru obiectele de design interior, dar şi a dorinţei de a deţine un loc care să fie locul de întâlnire al tuturor celor cu drag de mâncare bună şi lucruri frumoase.

Ceainăria Annette se află într-o casă superbă, cu o curte mare şi primitoare, desprinse dintr-un vis interbelic à la Micul Paris. La intrare, după ce ai trecut de poartă, eşti întâmpinat vesel de ceainice şi ceşti de ceai supradimensionate, perne colorate, scaune şi canapele din fier forjat, spaţiul fiind foarte receptiv la personalizare. Cred că, vara, una din cele mai mari voluptăţi este să stai în umbra casei, jucându-te de-a v-aţi ascunselea cu razele de soare filtrate de frunzele copacilor. (Asta-mi aduce aminte de cuvântul japonez komorebi, intraductibil în alte limbi, care înseamnă exact asta: jocul razelor de soare printre frunzele copacilor).

Annette gradina Gradina_Annette

Păşeşti înăuntru şi unul dintre primele lucruri pe care le observi este podeaua de lemn, albă, ca dintr-un catalog de design scandinav. Apoi cazi pradă culorilor pastelate, eşti uimit de florile proaspete din vazele mici de pe mese şi, mai ales, de tablourile cu scene de salon, reproduceri după pictorul italian de naţionalitate franceză Frédéric Soulacroix.

Salon_Annette Masa_Annette

Decorul este prin excelenţă feminin, deşi nu rezervat exclusiv doamnelor. E palpabilă, totuşi, o anume feminitate şi delicateţe pe care le observi în curgerea perdelelor albe şi diafane, a draperiilor din acelaşi material şi culoare cu scaunele şi a serviciilor vintage de ceai ce-ţi dau poftă să stai drept şi să sorbi uşor şi lent.

Camera roz_Annette Annette_soba Annette_ceaiuri

Colţul meu preferat este, totuşi, holul acesta de la intrare. Nu ştiu sigur să spun de ce: poate să fie datorită felului cum pătrunde şi încălzeşte lumina, a caloriferului mascat pe care stau o sticlă de vin Alira, cutii colorate şi tablouri sau, şi mai bine, pentru felul cum cade pătura aceea pe unul din braţele scaunului. Sigur e doar că m-am simţit inspirată când l-am văzut.

Annette_hol intrare

Un lucru care m-a surprins a fost muzica. Nu m-aşteptam să aud ritmuri asiatice şi nu am simţit că s-ar integra prea bine în acel tip de decor. Ceva cu iz franţuzesc s-ar potrivi, poate, mai bine.

Ceainăria Annette are un meniu variat, cu salate, supe si bruschete, multe tipuri de ceaiuri, sucuri proaspăt stoarse, bere şi cafea, dar şi o paletă generoasă de vinuri şi cocktailuri alcoolice.

Deşi nu ne era prea foame, am vrut să încercăm, totuşi, ceva, aşa că în afară de o bere nefiltrată Paulaner şi un ceai verde Quince ginger, am luat şi o feta la grill şi clătite cu miere şi nuci.

Meniu Annette Ceai Annette

Feta a venit împachetată, dar ne-a aţâţat simţurile cu mirosul apetisant pe care îl răspândea. Combinaţia cu ardeiul kapia, usturoi şi oregano este una câştigătoare şi va fi, cu siguranţă, pe placul multor pofticioşi. Clătitele au venit picurate cu miere şi presărate cu nuci, o bucurie dulce foarte potrivită cu ceaiul aromat.

Feta la grill_Annette Clatite_Annette

Ceainăria Annette este un spaţiu foarte potrivit brunchurilor între prieteni, întâlnirilor romantice sau evenimentelor de tot felul, fie ele zile de poezie, concerte sau degustări. Oamenii sunt prietenoşi şi zâmbitori, iar mâncarea bună şi decorul te vor  ajuta să petreci acolo nişte momente perfect agreabile.

Aţi fost deja la Annette? Cum vi s-a părut?

Ceainăria Annette se află pe strada Polonă, nr. 77.

6 Comentarii

 1. Am fost vara trecuta, tot la o recomandare citita pe blog, insa a fost un mare esec. Desi era weekend, bucatarul era liber, prin urmare, cu toate ca eram lesinata de foame si mintea imi era doar la fotografiile vazute pe blogul respectiv, cu feluri de mancare care aratau genial, am putut sa comand doar un ceai sau o limonada. Totusi, cei din apropierea mea aveau masa plina de bunatati care miroseau intr-un mare fel. Iar ca totul sa se termine frumos, nici limonada n-a fost pe masura asteptarii (si chiar mi se pare superb locul si decorul)….:(

  1. Of! Și pe mine mă supără când nu am parte de aceeași experiență ca cel care m-a inspirat să merg într-un anume loc. Uneori e așa de rău că mi se pare că eu sunt de vină, că n-am fost în stare să apreciez locul respectiv cum trebuie. Dar na, las să treacă timp destul și mai merg o dată. Deși, recunosc, e greu de făcut asta când în oraș apar mereu tot felul de locuri noi și incitante.

  2. Da, ne pare rau pentru intamplarea de asta vara.Am avut o perioada in care chiar nu aveam bucatar duminica.In acea zi, proprietara a gatit paste pentru prieteni, fara sa-si dea seama ca pe terasa sunt clienti care ar fi vrut sa comande dar li s-a comunicat ca nu avem bucatar. Ne cerem scuze.

 2. locul este drăguț și „cute”, dar în sensul cel mai infantil al cuvintelor. poate impresiona persoane care nu au în cultura lor cu ce îl compara. pentru noi ceilalți, ai impresia că te afli într-o cameră de copil răsfățat, ca și cum în orice moment proprietăresele pot apărea cu câteva păpuși pe care le vor instala pe fotoliile kitch și vor începe să se joace cu ele de-a servitul ceaiului. ceea ce te scoate totuși din această senzație de puerilitate stânjenitoare și te aduce olfactiv la realitatea bucureșteană este duhoarea pestilențială de canalizare (eufemism pentru rahat) care invadează masiv cele două cămăruțe dinspre toaletă ori de câte ori este deschisă ușa acesteia… bucătăria nu am apucat să o mai încerc, mirosul de hazna mi-a tăiat complet apetitul… serviciul este ok, zâmbetul este regulamentar, dar cred ca totul ar fi mai natural dacă ar fi mai mulți clienți simultan în căsuța păpușilor… o fi de la prețuri?, o fi de la locație ?… gata cu joaca, fetelor, spălați-vă pe mâini și duceți-vă să vă faceți temele pentru „mâine”… pentru ca „mâine” sigur va veni…

  1. Uf, ție chiar nu ți-a plăcut nimic acolo… Eu m-am simțit tare bine cu rozul, fotoliile, tablourile…
   Cât despre celelalte lucruri reclamate de tine, îmi pare rău că le-ai experimentat, îmi dau seama că nu e o experiență pe care să o vrei repetată.

Lasă un răspuns