Supă-cremă de usturoi copt

Supa-crema de usturoi copt

Da, cum nu se poate mai nimerit pe vreme rece, când picioarele îţi îngheaţă bocnă şi faţa face ţurţuri de zici că eşti Joker din The Dark Knight. Am fantezii cu supa asta din timpuri imemoriale, dar na, lucrurile se întâmplă când se-ntâmplă şi, oricum, e bine să-ţi dai lucrare de control la răbdare din când în când.

O să mai adaug doar că supa asta e bună când simţi că te paşte o răceală şi, în general, aşa cum vă imaginaţi, are o bogăţie de arome dificil de egalat de către orice altă zeamă.

Să trecem la treabă.

Tăiem partea de jos, dinspre rădăcină, de la 6 căpăţâni de usturoi, cât să-i expunem puţin pe fiecare. Punem apoi căpăţânile în tavă, pe foaie de copt, şi dăm la cuptorul încins la 180 de grade timp de 35-40 de minute. O să ştiţi că sunt gata când începe să miroasă fain prin casă. În toată casa, nu numai în bucătărie.

În timpul ăsta, facem o supă de legume din 2 morcovi mici, 2 cepe, 1 păstârnac, 3 cartofi potriviţi şi ½ de ţelină. Acoperim cu apă legumele şi lăsăm la foc molcom cam 30 de minute, până ce se înmoaie.

supa crema de usturoi copt

Când usturoiul e gata, îl scoatem din cuptor, îl lăsăm puţin la răcit şi-l scoatem apoi din foi. Aceasta e, de departe, cea mai complicată operaţiune pentru reţeta asta. Unii căţei vor ieşi mai uşor, alţii vor opune rezistenţă, dar ţineţi minte că e tot un mod prin care ni se testează răbdarea. 🙂

După ce şi legumele sunt fierte, şi usturoiul toaletat, le punem pe toate în blender (legumele întâi şi apoi usturoiul), alături de câteva fire cimbru proaspăt şi 1 lingură de unt.

Punem supa aromată în boluri, picurăm cu ulei de măsline şi servim alături de felii de pâine prăjită ornate cu felii de cheddar şi rămurele de cimbru.

Ca să fiu perfect sinceră, dacă ar exista o competiţie, ea ar fi câştigată de supa de ceapă, neîndoielnic. Dar cum nu e, diseară o să-mi pun un bol de supă de usturoi în faţă şi o să-mi placă.

Bon app’!

4 Comentarii

Lasă un răspuns