Tartǎ cu sparanghel

 

Se terminǎ şi mini-vacanţa asta, omuleţii din preajma mea s-au întors la lucru parcǎ mai obosiţi decât înainte şi pentru ei mi-aş dori tare-tare sǎ existe vacanţǎ dupǎ vacanţǎ, sǎ se odihneascǎ şi ei cum scrie la carte. Ce am reţinut eu din zilele astea care au trecut de când n-am mai scris: bucuria cǎ tata a reuşit, dupǎ zece ani, sǎ facǎ un cozonac care, deşi economic, afurisitul!, i-a crescut frumos şi a fost pufos ca toţi cozonacii din lume, nu stanǎ de piatrǎ ca cel din anul acela; Luc-cel-drǎguţ (ştiu eu de ce :P), vânǎtoarea Kadiei care mi-a dat bǎtǎi de cap ieri când m-am întors în Bucureşti dar de-abia aştept sǎ vǎd ce mai coace pentru noi :), expresia „cozonac cu luminǎ” a unui copilandru (nu vǎ spun ce şi cum, u had to be there!), Lorelei din trollerul meu împrumutat, pentru cǎlǎtoria care începe peste fix o sǎptǎmânǎ şi pentru care am început în sfârşit sǎ simt emoţie, maratoanele de Donwton Abbey şi Sex and the City, How Proust can Change Your Life şi vizita la La Vlaicu, într-o zi cǎlduroasǎ, fǎcând poze, tolǎnindu-ne leneşi pe canapele, zgâindu-ne la casele frumoase de pe Dacia.

Tarta cu sparanghel e de sǎptǎmâna trecutǎ. Am folosit sparanghel congelat pentru cǎ nu m-am îndurat sǎ dau peste 30 de lei pentru un mǎnunchi proaspǎt de la Mega, daaaaaar azi, rǎscolind dragul de Lidl dupǎ iaurtul meu preferat, am vǎzut şi câteva bunch-uri destul de arǎtoase de sparanghel proaspǎt la vreo 450 de grame cu 15 lei. Daţi iama!

 

Pentru tarta mea, am fǎcut mai întâi aluatul, pe care vreau sǎ-l înlocuiesc cât de repede, nu cǎ n-ar fi bun, este, slavǎ Domnului, dar vreau sǎ încerc şi alte tipuri de fǎinǎ. Am spus aici cum se face.
Am scos vreo 12 tije de sparanghel de la congelator şi le-am pus în apǎ fiartǎ cam 3 minute. N-au nevoie de prea mult timp în apǎ.
Am amestecat 300 ml de smântânǎ grasǎ cu 150 de grame de caşcaval şi 100 de grame de brânzǎ de caprǎ, ambele rase pe rǎzǎtoarea micǎ, 3 ouǎ bǎtute, o legǎturǎ de ceapǎ verde şi sare şi piper.
Dupǎ ce aluatul a stat la frigider minim o jumǎtate de orǎ, se întinde în tavǎ (de data asta n-am mai uns-o cu unt şi a fost la fel de bine), se prinde bine de margini, se cresteazǎ din loc în loc cu furculiţa şi se dǎ la cuptorul încins la 180 de grade timp de 10 minute.
Se scoate, se toarnǎ compoziţia de smântânǎ şi brânzǎ, se orneazǎ cu sparanghel şi se dǎ din nou la cuptor vreo 25 de minute. Nouǎ ne-a plǎcut tare mult.
Bon app’!

3 Comentarii

  1. Am facut si eu tarta cu sparanghel vara trecuta – absolut love a fost si oricum, sparanghelul e in topul meu personal sus, sus de tot! Acum planuiesc sa-l invelesc in foetaj si sa-l perpelesc la cuptor. Fantezie, deocamdata. Doamna Lene nu mi-a permis mai mult 😀

Lasă un răspuns