Tort cu cremǎ ness

La mulţi ani, România!

Tortul acesta a fost ani de zile bucuria noastrǎ de sǎrbǎtori. Dacǎ vǎ place aroma de ness, o sǎ vǎ îndrǎgostiţi şi voi de el, e divin! 🙂 L-am fǎcut cu religiozitate de fiecare Crǎciun, numai cǎ acum mi s-a fǎcut mai repede dor de el şi m-am încumetat sǎ-l fac de la cap la coadǎ, cu blat fǎcut în casǎ. Ȋn caietul mamei mele, de unde e copiat cu grijǎ, apare ca împrumutat de la Tanti Lelia, o verişoarǎ a ei, la care îmi plǎcea sǎ merg când eram micǎ pentru cǎ ne trata mereu cu dulceaţǎ de cireşe negre în farfuriuţe cum nu se mai gǎsesc azi, apǎ rece şi poveşti.

Este primul an când am fǎcut blatul cu mâna mea, e de fapt prima datǎ când fac un blat de tort. Nu a ieşit perfect, dar pentru cǎ a fost prima datǎ, am decis sǎ nu mǎ trag de urechi prea tare. Din pǎcate, mi s-a lǎsat la mijloc, pentru cǎ am fǎcut greşeala de a-l scoate înainte de timpul lui.

 

 

Blatul: Se separǎ albuşurile de gǎbenuşurile a 5 ouǎ. Se bat albuşurile spumǎ cu 5 linguri de zahǎr şi un plic de zahǎr vanilat Bourbon, plus un strop de esenţǎ de vanilie şi se adaugǎ gǎlbenuşurile pe rând. Cu mixerul merge mai repede. Se toarnǎ 5 linguri de fǎinǎ în ploaie amestecând cu mişcǎri de sus în jos pânǎ la încorporare. Se toarnǎ compoziţia într-o formǎ cu pereţi detaşabili, unsǎ cu ulei şi tapetatǎ cu fǎinǎ şi se lasǎ la cuptorul încins la 180 de grade timp de 20 de minute. Dupǎ 5 minute, am micşorat temperatura la 160 de grade şi, aşa cum spuneam, am greşit stingând cuptorul dupǎ mai puţin de 15 minute- aşa cǎ mijlocul blatului meu nu era fǎcut. De acum o sǎ ştiu. Se lasǎ la rǎcit în cuptor, cu uşa întredeschisǎ.

Crema 1: 5 gǎlbenuşuri se bat cu mixerul cu 80 de grame de zahǎr pudrǎ pânǎ îşi dubleazǎ volumul. Separat, un pachet de unt se freacǎ cu 2 linguri de ness şi se adaugǎ peste gǎlbenuşuri.

Crema 2: 5 albuşuri se bat spumǎ şi apoi se adaugǎ 5 linguri de zahǎr. Se mixeazǎ bine. Se ard 6 linguri de zahǎr şi fierbinte, se adaugǎ peste albuşurile bǎtute spumǎ. Crema aceasta se uneşte cu Crema 1, dupǎ ce s-a rǎcit.

Se taie blatul în douǎ, se unge cu cremǎ şi se pune cel de-al doilea blat şi se unge iar cu cremǎ. Deasupra se presarǎ puţin ness. Se dǎ la rece pentru cel puţin 2 ore.

Ingredientele trebuie sǎ fie la temperatura camerei, eu le-am scos din frigider şi am mers apoi sǎ dau o turǎ de parc, zgâindu-mǎ la raţe şi la pescǎruşii zurlii şi încurajându-i în gând pe maratoniştii Reîntregirii Neamului care asudau pe acolo.

Bon app’!

 

5 Comentarii

Lasă un răspuns